Paard met een dikke buik hoeft niet vet te zijn.

Dikke Buik?

“Mijn paard heeft last van een enorme plof buik. Het is een enorme veelvraat en komt snel aan. Heb jij nog tips?” 

“Afgelopen najaar heb ik mijn PRE ruin van 1.64 ongeveer 2 maanden de Fibra Anti-Itch gevoerd om afvalstoffen af te voeren. Daarna ben ik Fibra Premium gaan voeren. Vanaf die periode is hij helaas ook weer dikker geworden, ik ben hem toen wat minder Fibra gaan voeren en nat hooi. Een week of twee terug heeft hij door een dik been ook ongeveer drie weken weinig kunnen doen. Nu heeft hij helaas weer een enorme plof buik. Het is een enorme veelvraat en komt snel aan. Heb jij nog andere tips? Groetjes M”

 

Wat me op valt is dat je het over een dikke buik hebt en niet zo zeer over dat hij te zwaar is. Dat zijn 2 verschillende dingen. Wanneer een paard te zwaar is praat je over vet aanzet, dus met name de hals, op de ribben en bij de staartaanzet zie je dan vetophoping. Dan zit de oplossing in minder calorieën en/of meer bewegen. Wanneer je het enkel hebt over een dikke opgeblazen buik ga ik aan andere dingen denken namelijk verteringsproblemen, infectie, zand of wormen. Uiteraard kan het ook een combinatie zijn van een opgeblazen buik en vet aanzet.

Als wormen en zand uitgesloten zijn kunnen we verder kijken naar het rantsoen. Het kan zijn dat er te veel voer in het verteringsstelsel blijft “hangen” omdat het verteringsstelsel niet actief genoeg is of er wordt veel gas geproduceerd door een verstoorde darmflora. Ook hier kan het weer een combinatie van beide zijn. Met name te veel gasvorming verklaart waarom de buik weer dikker werd na het overschakelen van Fibra Anti-itch naar Fibra Premium. De Anti-itch bevat namelijk veel pre- en probiotica welke de darmflora optimaliseert en daarmee een teveel aan gasvorming voorkomt. Het is logisch dat een buik nog dikker wordt wanneer hij stil gestaan heeft. Stil staan zorgt ook voor minder beweging van het verteringsstelsel wat het probleem van voerophoping in de darmen erger maakt. Verder zorgt juiste training ook voor ontwikkeling van buikspieren die de buik strakker kunnen houden.

Het hooi weken is een logische keuze wanneer jouw paard te dik is door te veel calorieën, je weekt een deel van het suiker uit. Echter wordt het dan ook slapper en zachter waardoor het hooi het verteringsstelsel minder prikkelt en daardoor minder activeert. Droog hooi is daarom geschikter voor jouw paard. Recent onderzoek heeft uitgewezen dat het weken van hooi nog een nadeel heeft, de bacteriedruk wordt hoger. De bacteriën kunnen zich sneller vermenigvuldigen door het water. Deze bacteriën kunnen de darmflora verstoren wat in dit geval uiteraard ook nadelig is.

Door juist veel structuur te voeren en voldoende droge stof waardoor het verteringsstelsel zijn werk goed gaat doen kan een dikke buik voorkomen worden. Het verteringsstelsel heeft een bepaalde hoeveelheid droge stof nodig om goed te kunnen functioneren, dat is 1,5% van het lichaamsgewicht van jouw paard. Stel jouw PRE zou 500 kg moeten wegen, overbodige kilo’s hoeven natuurlijk niet gevoerd te worden. Dat betekend 5 * 1,5 is 7,5 kg droge stof per dag. Hooi en stro hebben een drogestof percentage van 85%, de rest is vocht. Dat betekend dat je hier 7,5 / 0,85 is 8,8 kg van moet voeren per dag.

Voor jouw PRE zou het goed zijn een deel van het hooi te vervangen door stro in plaats van het hooi te weken. Stro bevat meer structuur en prik en heeft daarom een positief effect op de darmen. Je voorkomt te veel slechte bacteriën en daarnaast bevat het geen suiker. Je kan gerust de helft van het hooi vervangen door stro. Voer bijvoorbeeld 5 kg hooi en vul dat aan met stro. Stro is een zeer geschikt ruwvoer omdat er geen suiker in zit, het een lage voedingswaarde heeft maar juist wel heel veel structuur bevat. Veel mensen zijn bang voor verstoppingen (koliek) door stro maar wanneer je stro op een juiste manier voert is het zeer geschikt ondergewaardeerd ruwvoer. Voer het hooi en stro altijd gemengd. Dan begint je paard met het hooi, komt de speekselproductie en de darmen op gang en is het verteringsstelsel voorbereid op het stro waar je paard na het hooi mee verder gaat. Neem minimaal 2 weken de tijd om de hoeveelheid stro in het rantsoen langzaam op te bouwen. Voer dus nooit stro op een lege maag! Vervang niet meer dan de helft van de minimale behoefte aan droge stof door stro. Kies stro wat er schoon en mooi geel, glanzend uit ziet.

Zorg er voor dat jouw paard 24/7 iets te kabbelen heeft, zo blijft het vereteringsstelsel altijd actief! Gebruik hiervoor een slowfeeder.

Je kan er ook voor kiezen weer Fibra Anti-itch te gaan voeren. De pre- en probiotica kunnen jouw paard op dit moment helpen om de darmflora weer in balans te krijgen. Voer het dit maal een wat langere periode en schakel daarna heel langzaam over op de Premium.