Regelmatig vraagt men waarom er luzerne in Fibra Anti-itch zit. Luzerne wordt namelijk genoemd als ongeschikt voor paarden met zomereczeem. Waarom zit het toch in Fibra?

Luzerne en zomereczeem?!

Regelmatig krijg ik de vraag waarom er luzerne in Fibra Anti-itch, voer speciaal voor zomereczeem paarden, zit. Luzerne wordt namelijk vaak genoemd als ongeschikt voor paarden met jeuk. Maar waarom zit het dan toch in Fibra?

 

Luzerne heeft inderdaad een aantal nadelen die een negatieve invloed kunnen hebben op de gezondheid van een paard en daarmee ook op zomereczeem: de scheve calcium – fosfor – magnesium verhouding, het lage natrium- en hogere kaliumgehalte. Echter is het voordeel van Fibra dat er ook andere grondstoffen gebruikt worden en dat er een vitamine- mineralen- spoorelementenkorrel in zit, waarmee we zorgen dat alle gehalten van de nutriënten perfect op peil zijn en alle verhoudingen kloppen. Het is dus belangrijk om te kijken naar het totale voer en niet enkel naar de grondstof luzerne.

 

Luzerne bevat veel eiwit wat soms ook als minpunt van deze vlinderbloemige gezien wordt. Een paard kan makkelijk tot 3 keer zijn eiwitbehoefte verwerken.  Vroeger dacht men dat teveel eiwit de oorzaak was van hoefbevangenheid door het jonge gras in het voorjaar. Dat is achterhaald, het hoge fructaan (suiker) in het gras is de voornaamste oorzaak van hoefbevangenheid. Daarom hoef je niet bang te zijn voor een te veel aan eiwit in het rantsoen.

 

Daarnaast geldt betreft het eiwitgehalte ook dat je moet kijken naar het totale gehalte in het product. De kwaliteit van het eiwit is wel erg belangrijk voor een paard. Eiwitten (welke de bouwstenen zijn van alle weefsels, dus ook spieren) zijn opgebouwd uit aminozuren. Sommige aminozuren kan een paard zelf maken, andere niet en moeten voldoende in het rantsoen aanwezig zijn. Luzerne is rijk aan aminozuren die het paard niet zelf kan maken! Daarnaast hebben wij aan de korrel ook extra aminozuren toegevoegd zodat alles voldoende aanwezig is. De eiwitkwaliteit in gras neemt helaas steeds meer af en wordt steeds eenzijdiger. Verder zijn er steeds meer paarden met een eiwittekort omdat er steeds soberder gevoerd wordt. Dit zie je aan een schrale bovenlijn of merk je wanneer een paard moeilijk spieren opbouwt.

 

We hebben voor luzerne in Fibra gekozen vanwege de genoemde eiwitkwaliteit maar ook vanwege de vele natuurlijke mineralen, vitaminen en spoorelementen die er in zitten. Daarnaast draagt de structuur bij aan de gezondheid van het paard. Het paard moet veel kauwen wat goed is voor het gebit en het stimuleert de  speekselproductie. Speeksel bevordert een goede vertering en neutraliseert maagzuur. De luzernestokjes leveren veel “prik”, dit activeert de darmen hun werk goed te doen.

 

De conclusie is dan ook dat luzerne veel goede eigenschappen bevat maar ook minder goede. Wanneer luzerne als grondstof in voer gebruikt wordt moet met  andere grondstoffen of door het toevoegen van bepaalde nutriënten de negatieve eigenschappen rechtgetrokken worden zoals in Fibra.