Mycotoxinebinders

“In mijn ruwvoer zit geen schimmel, waarom kan een mycotoxinebinder zoals in Fibra Anti-itch dan toch bijdragen aan de gezondheid van mijn paard?” Linda.

 

Beste Linda,

 

Er zitten helaas altijd wel schimmels in ruwvoer. De schimmels die de mycotoxinen produceren zitten namelijk al in het gras. Zo lang het gras niet geconserveerd is kunnen schimmels blijven groeien en mycotoxinen produceren. De hoeveelheid schimmels is afhankelijk van de kwaliteit van het gras en de weersomstandigheden.

 

Wanneer het gras goed geconserveerd is, of het nu kuil, voordroog of hooi is komt de groei van schimmels tot een stop. Dat gene wat er aan schimmels en mycotoxinen in zit blijft wel aanwezig in het product. Zodra de conservatie weg is beginnen de schimmels weer te groeien en daarmee neemt ook de productie van mycotoxinen weer toe. Dat is bijvoorbeeld wanneer de boer de kuil open maakt, of een paardenhouder een baal voordroog opent zodat er weer zuurstof bij komt. Hooi wordt geconserveerd omdat het droog is, schimmelgroei kan weer starten wanneer het hooi nat wordt.

 

Mycotoxinen hebben een negatieve invloed op de algehele gezondheid en welzijn van het paard. Daarom kunnen ze bij zomereczeempaarden de klachten sterk verergeren. Daarom zitten de mycotoxinebinders op dit moment enkel in de Anti-itch. Er is nog weinig bekend over het daadwerkelijke effect van mycotoxinen bij paarden. Ik denk dat het effect bij gezonde paarden minimaal is maar dat het bij paarden met problemen en of een lagere weerstand erg veel zin heeft om de mycotoxinen te bestrijden.

 

 

Ik raad zo wie zo iedere paardenhouder aan om minimaal 2 maand in het jaar Anti-itch te voeren als reinigingskuur. Op die manier kun je er voor zorgen dat het lichaam weer even helemaal, zo goed mogelijk schoon gemaakt wordt. Voer Fibra Anti-itch niet het hele jaar door,  je wil het lichaam van het paard niet lui  maken of met andere woorden teveel wil laten wennen aan de ondersteuning. Het lichaam moet actief blijven in het zichzelf reinigen. Voer dan minimaal 2 maand in het jaar Fibra Premium.

 

Groetjes,

 

Inge Nijkerk
Fibra