Boogy zijn mest is te nat en hij heeft weinig energie. Hebben jullie voer tips voor mij?

Mijn paard heeft natte mest….

“Beste mensen,

Mijn paard staat 24 uur buiten met inloopstal. Boogy is een ruin van 21 jaar. Sinds een jaar heeft hij last van natte mest. Hij krijgt s ochtends 250 gram metazoa broxxx en verder ruwvoer. In de inloopstal ligt tevens stro en gedorst hooi. Enkele uurtjes op stal met enkel gedorst hooi helpt. Ik heb ook het idee dat Boogy te weinig voedingsstoffen binnen krijgt. Zijn energie level is laag tijdens het rijden.  Ik lees positieve berichten op jullie site. Verneem graag een tip/advies van jullie.

Met vriendelijke groet,
Lonneke”

 

Beste Lonneke,

Vervelend dat Boogy natte mest heeft. Dit wijst op problemen in het verteringsstelsel. Dat het erger wordt wanneer hij meer voordroog eet is logisch. Voordroog is slapper en zachter waardoor het de darmen minder prikkelt/ activeert om hun werk goed te doen. Daarnaast is het zuurder waardoor de darmflora verstoort wordt. Andere paarden hebben daar wellicht minder last van. Hoe ouder een paard hoe minder het verteringsstelsel gaat functioneren. Een slecht functionerend verteringsstelsel zorgt voor een lager rendement van het rantsoen maar ook voor een verminderde weerstand. Het is dus goed dat je nu al actie onderneemt en opzoek gaat naar een oplossing voordat Boogy echt ziek wordt of te veel terugvalt!

Super fijn dat de stal eigenaar met je mee denkt en zich zoveel mogelijk aanpast door bijvoorbeeld een paar uur op stal met hooi! Als dat helpt zou ik dat voorlopig doen.

Fibra kan jouw paard zeker helpen! Als eerste voorziet het in alle vitaminen, mineralen en spoorelementen die hij nodig heeft naast voldoende ruwvoer. Door de structuur worden de darmen geactiveerd hun werk goed te doen, ze worden actiever. Door het hoge ruwecelstof gehalte draagt het bij aan een gezondere darmflora. Zoals je wellicht weet hebben we 2 soorten, de Premium en de Anti-itch. In de basis is de Anti-itch gelijk aan de Premium. Echter zijn er een aantal bijzondere grondstoffen toegevoegd aan de Anti-itch die actief afvalstoffen afvoeren, het lichaam reinigen, de darmflora optimaliseren, de ontstekingsreactie remmen en bijdragen de allergiereactie te remmen: mycotoxinebinder, biergist, levende gisten, betaglucanen, antioxidanten en extra omega 3.

Fibra Anti-itch draagt bij aan een gezonder paard met een hogere weerstand en is eigenlijk ontwikkeld voor paarden met zomereczeem! Maar het is dus ook erg geschikt als reinigings- detoxkuur voor ieder ander paard. Ook paarden met een lagere weerstand of die moeten herstellen kunnen baat hebben bij een Fibra Anti-itch kuur. Voor Boogy kan dit ook een goede boost geven maar met name de levende gisten welke actief de darmflora verbeteren zullen hem helpen om van de natte mest af te komen.

Dat zijn energie minder is, is logisch omdat door een slecht werkend verteringsstelsel het rendement van het voer ook lager is. Daarnaast loopt de voedingswaarde van ruwvoer ook steeds verder terug. Met name de eiwit kwaliteit wordt steeds lager maar ook de energie en nutriënten gehalten dalen. In Fibra zitten goede energie bronnen en voldoende goede kwaliteit eiwitten om dit aan te vullen. Dit maakt ook het verschil met een vitamine- mineralenkorrel. Kortweg kun je het vergelijken met het eten van een gezonde maaltijd waar alles in zit of het nemen van een vitamine pil. Even geleden heb ik een stukje geschreven over het verschil tussen Fibra en vitamine- mineralenbrokjes. Mocht je het interessant vinden: http://www.fibra-paardenvoeders.nl/hoeveelheid-fibra-vergeleken-met-concurrentie/

Ik raad je wel aan wanneer het mogelijk is dagelijks de aanbevolen hoeveelheid Fibra te voeren. Ik raad je dan ook aan om naast Fibra niets anders te voeren. Door te mengen met andere producten kun je zorgen voor overbodige ballast, ook al is het gezond, alles wat je er in stopt en niet nodig is moet ook weer worden afgebroken en afgevoerd. Daarnaast kan een ander product belangrijke mineralen verhoudingen in onbalans brengen. Fibra is juist afgestemd om naast ruwvoer te voeren en hoeft niet aangevuld te worden. Uiteraard wanneer er een (medische) indicatie is kan er bijvoorbeeld een supplement bij gegeven worden. Ook dan is het belangrijk om te kijken of het supplement effect heeft. Is dat niet het geval, geef het dan niet.

Groetjes,

Inge Nijkerk
Fibra Paardenvoeders