Hoe kan ik voorkomen dat mijn oude paard teveel terug valt in conditie in de winter?

Oud paard in de winter…..

Ik kreeg een vraag van Anne-Wil over hoe ze haar 27 jaar oude Broncko in de winter goed op gewicht kan houden. Broncko is fit en nog lekker aan het werk. In de zomer gaat het prima maar afgelopen winter is hij ondanks onbeperkt ruwvoer, verschillende aanvullende voeders en supplementen teveel afgevallen. De winter nadert en ze merkt dat hij alweer iets minder energie heeft. Ze wil voorkomen dat hij deze winter weer teveel terug valt vraagt ze mij om advies.

 

Beste Anne-Wil,

 

Wat ziet Broncko er nog goed uit voor zijn leeftijd en wat lekker dat hij nog aan het werk is! In de winter gaat de energie behoefte omhoog omdat het paard zichzelf extra warm moet houden. Daarnaast bevat het rantsoen ‘s winters vaak minder energie door meer hooi en minder gras. Als laatste functioneert het verteringsstelsel van een ouder paard vaak niet meer optimaal en is het metabolisme (stofwisseling) trager waardoor ze minder efficiënt om gaan met de energie in het rantsoen.

 

Allemaal factoren waardoor een ouder paard in de winter sneller terug valt.

 

Fijn om te lezen dat jouw paard onbeperkt ruwvoer krijgt! Dat is uiteraard de basis en enorm belangrijk om een paard gezond te houden.

 

Er zijn een aantal dingen waarin we jouw paard moeten voorzien. Als eerste is het uiteraard belangrijk dat hij alle vitaminen, mineralen en spoorelementen binnen krijgt voor een goede gezondheid en weerstand. Daarnaast zijn voldoende bouwstoffen belangrijk om “vlees op de botten” te houden. Verder moet er voldoende energie in zitten maar wel uit geschikte energie bronnen zoals plantaardige olie en ruwe celstof. Dat zijn energie bronnen die langzaam vrijkomen, het paard extra warm houden en niet zorgen voor explosieve energie. Als laatste moet het bijdragen aan een gezond verteringsstelsel wat optimaal werkt waardoor het rendement van het voer zo hoog mogelijk is.

 

Fibra voldoet aan al deze punten. De vitaminen, mineralen en spoorelementen zijn afgestemd op het Nederlandse ruwvoer. Het voedingsadvies houdt ook rekening met de soort en de hoeveelheid ruwvoer die het paard krijgt. Door de luzerne en timothee zitten er al veel goede bouwstoffen in maar we hebben extra (essentiële-) aminozuren toegevoegd. Aminozuren zijn de bouwstenen van het lichaam! Fibra bevat veel lijnolie en ruwe celstof voor goede energie. Het voordeel van ruwecelstof is dat het tijdens de fermentatie in de dikke darm extra warmte oplevert, ideaal in de winter dus! De structuur van Fibra activeert en stimuleert het verteringsstelsel zijn werk goed te doen en bevat geen ballaststoffen. Hierdoor draagt het bij aan een gezond verteringsstelsel.

 

Op het moment dat een paard “wat meer” nodig heeft om goed op gewicht te blijven is het verstandig om “gewoon” meer van het gezonde te voeren dan te kiezen voor andere producten. Als ik zou willen aankomen ga ik ook meer van gezonde producten eten dan bijvoorbeeld te kiezen voor McDonald’s. Vele producten voldoen vaak niet aan alle bovengenoemde punten. Veel mensen kiezen bij oudere paarden voor slobber. Slobber bestaat in de meeste gevallen net als brok en muesli uit graan en graanbijproducten. Het bevat nauwelijks structuur wat juist erg belangrijk is voor een gezond verteringsstelsel. Deze eigenschappen maken slobber dus ook niet een zeer gezonde oplossing om je paard wat aan te laten komen. Slobber staat dan ook heel ver weg van het natuurlijk rantsoen van een paard. Wanneer je begint met slobber voeren lijkt dat de eerste weken een goed effect te hebben. Echter begint dat effect steeds meer terug te lopen omdat de darmen steeds minder geactiveerd worden hun werk goed te doen door het ontbreken van structuur.

 

Houdt het rantsoen ook zo simpel mogelijk. Hoe meer verschillende grondstoffen en toevoegingen hoe lastiger het is om een goede balans in de darmflora te krijgen. Kies dus het liefst 1 product. Als laatste tip is het belangrijk om iedere voerbeurt van dezelfde samenstelling te voeren. Op het moment dat je bijvoorbeeld ’s ochtends brok voert begint de darmflora zich direct aan te passen aan de dat product. Voer je ’s avonds slobber, begint de darmflora zich daar weer op aan te passen. Hierdoor ontstaat ook onbalans in de darmflora, is het rendement van het voer lager en moet je nog meer voeren om het paard op gewicht te houden.

 

In principe is een supplement naast voldoende hooi en Fibra niet nodig. Mocht er aanleiding zijn om toch een supplement in te zetten kijk dan goed of het het gewenste effect heeft. Zie je geen resultaat stop er dan weer mee. Alles wat je in je paard stopt en wat niet gebruikt wordt moet ook weer afgevoerd worden en kan op die manier voor ballast zorgen.

 

Fibra is super veilig door de geschikte grondstoffen en het super lage suikergehalte. Daarom kun je gerust tot 1 kg Fibra per 100 kg lichaamsgewicht voeren.

 

Voor jouw paard raad ik aan om te starten met 350 gram Fibra per 100 kg lichaamsgewicht. Je gaat uit van het gewicht wat hij zou hebben in een ideale conditie! Zou hij dan bijvoorbeeld 500 kg wegen, voer je 1,8 kg Fibra op een dag. Dit is misschien ruim op dit moment maar je kan beter iets minderen op het moment dat je ziet dat hij iets aan komt dan dat je met een achterstand de winter in gaat! Zie je na een maand geen verschil in zijn conditie, verhoog de hoeveelheid dan naar 500 gram per 100 kg lichaamsgewicht.

In een standaard (gele) voerschep gaat ongeveer 300 gram. Het is nog beter om een keer af te wegen hoe veel jij in een voerschep doet.

 

Ik ben er van overtuigd dat Fibra jouw paard op een gezonde manier de winter door kan krijgen! Ik hoop je bij deze voldoende geïnformeerd te hebben. Als je verder nog vragen hebt, hoor ik graag van je!

 

Groetjes Inge

 

PS

We hebben 2 producten, Fibra Premium en Fibra Anti-itch. De basis van beide producten is gelijk waardoor ze beide geschikt zijn voor Broncko. Aan Fibra Anti-itch zijn echter bijzondere toevoegingen gedaan die actief afvalstoffen afvoeren, het lichaam reinigen, de darmflora optimaliseren, de ontstekingsreactie remmen en bijdragen de allergiereactie te remmen. Deze is in principe ontwikkeld voor paarden met zomereczeem echter kan het ook heel goed gebruikt worden als detox/ reinigingskuur voor ieder ander paard. Ik voer het mijn paarden ook 2 maanden in het jaar. Op zich zou dat voor jouw paard ook heel goed zijn om hem met een een nog schoner lichaam en betere weerstand de winter in te laten gaan!