Hoe kan ik gaskoliek voorkomen? Uiteraard is het het beste om de oorzaak te vinden en dit op te lossen in plaats van de gevolgen te bestrijden.

Help! Mijn paard heeft gaskoliek

“Hallo. Mijn paard heeft elk jaar rond deze tijd gaskoliek. Nu ben ik op zoek naar voeding of supplement die dit kan voorkomen.” G.

 

Beste G.

 

Dat is vervelend! Uiteraard is het het beste om de oorzaak te vinden en dit op te lossen in plaats van de gevolgen te bestrijden. Heb jij een idee wat de oorzaak zou kunnen zijn? Gaskoliek ontstaat doordat de darmflora verstoort wordt waardoor de groei van slechte bacteriën toe neemt en goede bacteriën afsterven. Bij dit proces ontstaan gassen welke tot gaskoliek kunnen leiden. Dit kan bijvoorbeeld komen door onafgebroken zetmeel wat doorstroomt naar de dikke darm of veel schimmels in het ruwvoer.

 

In het najaar verandert er vaak veel aan het rantsoen en het management van het paard waardoor problemen kunnen ontstaan. Veel paarden krijgen in de winter periode meer voordroog (in plastic verpakt ruwvoer) te eten en krijgen minder beweging wat voor verteringsproblemen en verstoring van de darmflora kan leiden. Voordroog is slap, zacht, zuur en bevat vaak meer suiker en mycotoxinen waardoor het niet erg geschikt is als ruwvoer voor paarden. Minder beweging zorg voor minder darmactiviteit waardoor de vertering minder optimaal verloopt. Deze combinatie kan grote negatieve gevolgen hebben voor de vertering en maakt de kans op gaskoliek groot.

 

Het beste is om jouw paard onbeperkt hooi te geven. Zorg er in ieder geval voor dat jouw paard niet langer dan 4 uur zonder iets te knabbelen staat. Gebeurt dat wel, verzuurt de maag en worden de darmen onvoldoende geactiveerd om hun werk goed te doen. Hoe meer beweging je jouw paard geeft hoe beter! Voer geen wortelen! Sommige paarden kunnen dit niet goed verteren. Voer enkel voldoende geschikt ruwvoer en een product welke op een gezonde manier alle nutriënten aan vult die jouw paard nodig heeft. Wanneer je veel verschillende dingen voert zorg je juist voor onbalans in de darmflora.

 

Op het gebied van aanvullend voer kun je uiteraard ook bijdragen om gaskoliek te voorkomen! Voer in ieder geval geen producten die veel suiker en zetmeel bevatten, lastig afbreekbare grondstoffen of veel kleur, geur en smaakstoffen. Fibra zou zeker geschikt zijn omdat het voldoet aan deze eisen. Daarnaast bevat het erg veel structuur welke bijdraagt aan een gezonde en actieve darmwerking. Uiteraard voorziet het jouw paard in alle vitaminen, mineralen en spoorelementen die jouw paard nodig heeft naast voldoende ruwvoer.

 

Fibra Anti-itch kan jouw paard nog beter helpen dan Fibra Premium! In de basis is de Anti-itch gelijk aan de Premium echter zijn er veel bijzondere grondstoffen aan toegevoegd die actief afvalstoffen afvoeren, het lichaam reinigen, de darmflora optimaliseren, weerstand verhogen en ontstekings- en allergiereacties remmen, zoals mycotoxinebinders, biergist, levende gisten, betaglucanen, antioxidanten en omega 3. Ideaal voor paarden met zomereczeem, maar ook zeer geschikt als detoxkuur of voor paarden die een boost voor hun weerstand kunnen gebruiken!

 

Voor jouw paard zijn met name de levende gisten erg belangrijk, die zorgen voor een optimale darmflora waardoor de groei van goede bacteriën toeneemt en de groei van slechte bacteriën wordt onderdrukt. In al ons ruwvoer zitten mycotoxinen, giftige stoffen die geproduceerd worden door schimmels, welke ook een negatieve invloed hebben op de darmflora. Door de mycotoxinebinders maar ook het biergist worden schadelijke stoffen gebonden wat de darmflora ten goede komt.

 

Het voedingsadvies van Fibra Anti-itch is 240 gr per 100 kg lichaamsgewicht. Deze hoeveelheid is belangrijk omdat de speciale bestanddelen een minimale hoeveelheid nodig hebben om hun werk goed te doen!

 

Deze hoeveelheid is voldoende voor onderhoud en lichte arbeid. Moet je paard zwaar aan het werk kun je hem gerust wat meer geven of aanvullen met Fibra Premium. Naast Fibra hoef je dus geen andere brok of muesli te voeren. Ik raad het zelfs af omdat andere producten wellicht ballast kunnen bevatten of verhoudingen tussen verschillende nutriënten kunnen verstoren.

 

In een standaard (gele) voerschep gaat ongeveer 300 gr Fibra. Het is verstandig om de eerste keer even te wegen hoe veel jij in jouw voerschep doet!

 

Groetjes,

 

Inge Nijkerk
Fibra