Ik hoor op dit moment regelmatig paardeneigenaren over het feit dat hun paard of pony schraal wordt. Dat is natuurlijk jammer en niet nodig!

Mijn paard wordt schraal…..

Ik hoor op dit moment regelmatig paardeneigenaren over het feit dat hun paard of pony schraal wordt. Dat is natuurlijk jammer en niet nodig! Tijd om daar wat over te schrijven!

 

In de winter gaat de energie behoefte omhoog omdat het paard zichzelf extra warm moet houden. Daarnaast bevat het rantsoen ‘s winters vaak minder energie door meer hooi en minder gras. Dat kan heel goed de reden zijn waarom jouw pony wat schraler wordt in de bovenlijn. Als er te weinig energie beschikbaar is in het lichaam gaat een paard eerst zijn vet reserves aanspreken. Zijn die op, worden de spieren afgebroken om aan voldoende energie te komen en is er dus afname van spierweefsel (vlees). Dat kun je dus zien in het schraal worden in de bovenlijn.

Door in deze periode wat meer energie te voeren en een product met voldoende goede eiwitten (bouwstenen van spieren) kun je zorgen dat jouw pony niet schraler wordt in de bovenlijn. Het is wel belangrijk dat de energie uit geschikte bronnen komen zoals plantaardige olie en ruwe celstof. Dat zijn energie bronnen die langzaam vrijkomen, het paard extra warm houden en niet zorgen voor explosieve energie. Betreft de eiwitten is het belangrijk dat er voldoende essentiële aminozuren in het voer zitten. Dit zijn bouwstenen van eiwitten welke niet door het paard zelf gemaakt kunnen worden en dus in het rantsoen aanwezig moeten zijn.

Fibra voldoet aan al deze punten. Door de luzerne en timothee zitten er al veel goede bouwstoffen in maar we hebben extra (essentiële-) aminozuren toegevoegd. Fibra bevat veel lijnolie en ruwe celstof voor goede energie. Het voordeel van ruwecelstof is dat het tijdens de fermentatie in de dikke darm extra warmte oplevert, ideaal in de winter dus! Als ik zou willen aankomen ga ik ook meer van gezonde producten eten dan bijvoorbeeld te kiezen voor McDonald’s. Vele producten voldoen vaak niet aan alle bovengenoemde punten. Veel mensen kiezen voor slobber om hun paard wat extra’s te geven. Slobber bestaat in de meeste gevallen net als brok en muesli uit graan en graanbijproducten. Het bevat nauwelijks structuur wat juist erg belangrijk is voor een gezond verteringsstelsel. Deze eigenschappen maken slobber dus ook niet een zeer gezonde oplossing om je paard wat aan te laten komen. Slobber staat dan ook heel ver weg van het natuurlijk rantsoen van een paard. Wanneer je begint met slobber voeren lijkt dat de eerste weken een goed effect te hebben. Echter begint dat effect steeds meer terug te lopen omdat de darmen steeds minder geactiveerd worden hun werk goed te doen door het ontbreken van structuur.

Op het moment dat een paard “wat meer” nodig heeft om goed op gewicht te blijven kun je dus prima wat meer Fibra voeren. Fibra is gezond en veilig door de geschikte grondstoffen en het super lage suikergehalte. Daarom kun je zelfs tot 1 kg Fibra per 100 kg lichaamsgewicht voeren.