Slechte hoeven

“Waar moet ik op letten qua voer voor mijn paard met slechte hoeven?” Regelmatig krijg ik vragen over voer in relatie tot de hoefkwaliteit. Daarom in dit artikel welke nutriënten belangrijk zijn voor gezonde en sterke hoeven.

 

Voeding speelt een hele grote rol bij de hoefkwaliteit. Ruwvoer voorziet helaas niet meer in alle vitaminen, mineralen en spoorelementen die een paard nodig heeft. Het aanvullen van vitaminen, mineralen en spoorelementen is daarom noodzakelijk voor een gezond paard en daarmee ook voor gezonde en sterke hoeven. Bepaalde nutriënten verdienen wat extra aandacht.

 

Eiwitten

Zoals alle weefsels in het lichaam bestaan ook hoeven voornamelijk uit eiwitten. Eiwitten zijn opgebouwd uit aminozuren. Sommige aminozuren kan een paard zelf maken en andere, de essentiële aminozuren, moeten in de voeding aanwezig zijn. Vooral de essentiële aminozuren methionine en cysteïne zijn belangrijk. Deze aminozuren zijn zwavelhoudend.  Zwavel zorgt voor een flexibele verbinding tussen de cellen in het hoefhoorn. De hoeveelheid eiwit maar ook de eiwitkwaliteit in ruwvoer loopt helaas steeds verder terug. In het aanvullende voer moet dus voldoende goede kwaliteit eiwit zitten. De luzerne in Fibra is een goede eiwitbron voor paarden maar daarnaast hebben wij onder andere extra  methionine en cysteïne toegevoegd in de vitamine- mineralenkorrel in Fibra. Luzerne levert gelijk ook veel calcium wat nodig is voor de onderlinge aanhechting van cellen in het hoefhoorn.

 

Vitaminen

De meest bekende vitamine welke een positieve invloed heeft op de hoefkwaliteit is vitamine H ofwel biotine. Echter werkt biotine enkel goed wanneer andere vitaminen en mineralen ook voldoende aanwezig zijn. Vooral vitamine A en E zijn belangrijk en moeten voldoende in het aanvullende voer aanwezig zijn omdat het paard deze 2 vitaminen niet zelf kan maken. Fibra bevat een heel hoog gehalte aan biotine en daarnaast natuurlijk ook extra vitamine A en E. Er zijn onderzoeken welke bewijs leveren dat 15 tot 30 mg biotine per paard per dag bijdraagt aan het verbeteren van de hoefkwaliteit.

 

Mineralen

Zink, koper en selenium spelen ook een belangrijke rol in de kwaliteit van de hoef. Zink is belangrijk bij de aanmaak van keratine, een belangrijke bouwstof van de hoef. Koper heeft wel 3 belangrijke functies, het is belangrijk bij de vorming van keratine, heeft invloed op de buitenste hoefwand en is een belangrijke component van antioxidant-enzymen die de celmembranen beschermen, net als selenium. Alle 3 deze mineralen komen regelmatig in te lage hoeveelheden voor in ruwvoer. Aanvulling hiervan is daarom erg belangrijk voor gezonde hoeven. Fibra is juist afgestemd op het ruwvoer wat we in Nederland voeren en vult daarom ook deze nutriënten aan. Naast een juiste hoeveelheid is ook de verhouding tussen de nutriënten belangrijk. Het ene nutriënt kan het andere bijvoorbeeld verdringen bij de opname ervan waardoor ondanks een juiste hoeveelheid in het rantsoen toch een tekort kan ontstaan.

 

Vetzuren

De lijnolie in Fibra bevatten veel vetzuren. Vetzuren spelen een beschermende rol tegen schimmels en bacteriën en zorgen voor meer elasticiteit van de hoef.

 

Totaal plaatje

Zoals uit bovenstaande informatie blijkt is het niet zinvol om op 1 nutriënt te focussen om de hoefkwaliteit te verbeteren. Het belangrijkste voor gezonde hoeven is een compleet rantsoen welke in balans is. Ruwvoer voorziet helaas niet meer in alle nutriënten die een paard nodig heeft, een aanvulling is dus noodzakelijk. Fibra is afgestemd op het ruwvoer wat wij in Nederland aan onze paarden voeren en vult op een zo natuurlijk mogelijke en gezonde manier alles aan wat een paard nodig heeft. Eventueel kan extra biotine gegeven worden tot 15 a 30 mg per paard per dag in het totale rantsoen. De kans is klein dat dit effect heeft wanneer er van de andere nutriënten die belangrijk zijn voor hoeven een tekort is.