Suiker en zetmeel, wat is het verschil?

Suiker en zetmeel te hoog?

Regelmatig krijg ik de vraag of Fibra wel geschikt is voor paarden die gevoelig zijn voor hoefbevangenheid, voor paarden met insulineresistentie of PPID (ziekte van Cushing) vanwege het zetmeel en suiker gehalte.

 

Zetmeel ≠ suiker

Als eerste is het belangrijk om te weten dat suiker en zetmeel niet over 1 kam gestreken moeten worden. Er is wel degelijk een verschil tussen suiker en zetmeel, waardoor zetmeel minder negatief is voor paarden dan suiker. Zetmeel en suiker worden beide omgezet in glucose. Daardoor krijg je een bloedsuiker spiegel stijging. De meeste suiker soorten kunnen vrijwel direct door de darmwand opgenomen worden en zorgen voor een plotselinge sterke stijging (piek) van de bloedsuiker spiegel. Hierdoor moet er plotseling meer insuline geproduceerd worden en wordt dit ook plotseling aangeboden aan de cellen, waar de glucose gebruikt kan worden (of opgeslagen). Deze plotselinge sterke veranderingen kunnen er voor zorgen dat de insuline receptoren ongevoeliger worden en niet goed meer reageren, dan heb je insuline resistentie. Deze zelfde plotselinge stijgingen van het bloedsuiker kunnen ook hoefbevangenheid veroorzaken. Daarom zie je ook vaak een relatie tussen hoefbevangenheid, insulineresistentie en te dik zijn.

 

Zetmeel in Fibra

Het zetmeelgehalte in Fibra is ‘natuurlijk’ ontstaan door de keuze voor de grondstoffen in Fibra. Het zetmeel komt voornamelijk uit de spelt. We hebben voor spelt gekozen omdat het veel natuurlijke mineralen en spoorelementen bevat en daarnaast veel “prik” levert. Het prikkelt als het ware de darmen welke daardoor geactiveerd worden hun werk goed te doen. Spelt bevat heel veel vliesjes/ hulsjes met binnenin een korreltje welke voornamelijk het zetmeel bevat. Door alle vliesjes komt het zetmeel maar langzaam vrij en zorgt het daarom niet voor een snelle piek in het bloedsuiker.  Snelle pieken en dalen in het bloedsuiker zijn ongezond voor een paard. Het kan hoefbevangenheid en insulineresistentie veroorzaken. De spelt is wel geplet om te voorkomen dat onafgebroken zetmeel doorstroomt naar de dikkedarm. Dat is namelijk ook niet wenselijk omdat onafgebroken zetmeel een voedingsbron is voor slechte bacteriën in de dikkedarm en daarmee de balans in de darmflora kan verstoren. Ook dit kan hoefbevangenheid veroorzaken. De maisvlokken in Fibra, die we hebben toegevoegd voor de essentiële vetzuren, zijn hittebewerkt zodat ze ook goed afgebroken kunnen worden in de dunnedarm. Niet hitte bewerkt maiszetmeel is erg slecht afbreekbaar in de dunnedarm van een paard en zal daarom snel problemen geven.

 

Suiker in Fibra

Het suiker gehalte in Fibrais enorm laag namelijk 1,6%. Dit is suiker wat van nature in de grondstoffen zit. Gemiddeld bevat ruwvoer 10% suiker!

 

En ook…

Nog een belangrijk punt is dat de opname van Fibra veel langzamer is dan reguliere voeders. Door de structuur moet er langer worden gekauwd, is de passagesnelheid in het verteringsstelsel laag en er wordt veel speeksel aangemaakt. Dit draagt ook bij aan een goede vertering en minder pieken en dalen in het bloedsuiker.

 

Conclusie

De conclusie is dat enkel het zetmeel gehalte niet alles zegt over de geschiktheid voor een paard. De vorm waarin het suiker en zetmeel in het voer zit is vele malen belangrijker om de kwaliteit van een product te beoordelen. Fructaan, een suiker in ruwvoer, is veroorzaker nummer 1 van hoefbevangenheid. Fructaan kan namelijk nauwelijks afgebroken worden in de dunnedarm en stroomt onafgebroken door naar de dikkedarm. Daar is het een voedingsbron voor de slechte bacteriën, wordt de darmflora verstoord, goede bacteriën gaan dood. Bij dit proces ontstaan endotoxinen welke hoefbevangenheid kunnen veroorzaken.

 

Rekenvoorbeeld!

Stel we hebben een paard van 500 kg en je geeft hem de minimale hoeveelheid ruwvoer die hij nodig heeft voor een gezond verteringsstelsel, dan voer je ongeveer 9 kg hooi op een dag. Hooi bevat gemiddeld ongeveer 10% suiker. Je voert dan dus 900 gr suiker, bijna een kilo! Wanneer je de aanbevolen hoeveelheid Fibra Anti-itch voert geef je een paard van 500 kg 1,2 kg per dag. Daar zit 1,6% suiker in wat overeenkomt 19,2 gram en 14% zetmeel, 168 gram. In totaal is dat ongeveer 187,2 gram. Vergeleken met de 900 gr suiker uit het ruwvoer is dat niet zo veel. Door het ruwvoer aan te passen kun je dus een veel groter verschil maken qua koolhydraten in het rantsoen dan met het aanvullende voer. Echter, alle kleine beetjes helpen en daarom proberen wij het suiker gehalte in Fibra zo laag mogelijk te houden en ook het zetmeelgehalte blijft binnen de perken!