Ik heb een aantal tips voor jou welke de winderigheid en opgeblazen buik kunnen oplossen. Hieronder zal ik ze uitleggen.

Winderig en opgeblazen buik…..

“Mijn ruin is erg winderig en lijkt een wat opgeblazen buik te hebben. Wat kan ik hieraan doen? Hij staat overdag op de wei en krijgt daar nu wat voordroog kuil bij. ’s Avond op stal met vlas en ook voordroog kuil. ’s Ochtends geef ik hem een kilo basis brok en ’s avonds krijgt hij slobber. Hoor graag. Miranda”

 

Beste Miranda,

Ik heb een aantal tips voor jou welke het probleem kunnen oplossen. Hieronder zal ik ze uitleggen.

 

  • Sluit een medisch oorzaak uit
  • Voer enkel producten die geschikt zijn voor het verteringsstelsel van jouw paard
  • Zorg dat iedere voerbeurt dezelfde samenstelling heeft
  • Voer voldoende geschikt ruwvoer
  • Voorkom dat jouw paard langer dan 4 uur niets te eten heeft
  • Check je wei op giftige kruiden, planten, struiken en bomen

 

Gasvorming ontstaat wanneer de darmflora verstoord is. Het is dus belangrijk om het verteringsstelsel en met name de darmflora gezond te krijgen. Het is in ieder geval fijn dat het gas er uit komt, het kan namelijk ook gaskoliek veroorzaken.

 

Als eerste moet een medische oorzaak zoals wormen uitgesloten worden. Is dat in orde kunnen we naar het rantsoen en het management kijken of daar iets verbetert kan worden.

 

Gasvorming kan ontstaan door producten welke niet goed verteerd worden in de dunne darm en onafgebroken doorstromen naar de dikke darm. Hier vormen ze een voedingsbron voor de “slechte” bacteriën en raakt de darmflora verstoord. Dit kan bijvoorbeeld gebeuren wanneer de producten niet of slecht afgebroken kunnen worden door de dunne darm. In het rantsoen van een paard moeten dus enkel grondstoffen zitten die goed verwerkt kunnen worden door het verteringsstelsel van het paard.

 

De meeste reguliere paardenvoeders zijn gebaseerd op graan, graanbijproducten en bevatten melasse waar het verteringsstel niet goed mee overweg kan. Welke brok voer je precies?

 

Onbewerkte mais is bijvoorbeeld een product waar de dunne darm erg veel moeite mee heeft om af te breken. Krijgt een paard te veel mais of andere granen binnen kan het onafgebroken doorstomen naar de dikke darm en daar problemen veroorzaken. Fructaan, een suiker in gras, wordt bijvoorbeeld ook niet afgebroken in de dunne darm en stroomt door naar de dikke darm.

 

Het kan ook zijn dat door de wisselingen in de voedingssoort de bacterie samenstelling verstoort wordt. Op het moment dat ’s ochtends de brok binnen komt begint de darmflora zich direct aan te passen aan de dat product. Voer je ’s avonds slobber, begint de darmflora zich daar weer op aan te passen. Hierdoor ontstaat ook onbalans in de darmflora. Zorg dus dat iedere voerbeurt zo veel mogelijk de dezelfde samenstelling heeft.

 

Je zou de brok en slobber kunnen vervangen door Fibra. Fibra bevat alle vitaminen, mineralen en spoorelementen die jouw paard naast het ruwvoer nodig heeft. Daarnaast bevat het zeer veel structuur wat de darmen prikkelt en activeert. Het bevat een zeer laag suikerpercentage en alleen bestanddelen welke makkelijk afbreekbaar zijn waardoor verstoringen in de darmflora worden voorkomen. Beide voerbeurten zijn dan ook van dezelfde samenstelling.

 

Door het slecht functioneren van de dunne darm kunnen producten ook onvoldoende afgebroken worden en doorstomen naar de dikke darm. Door veel structuur te voeren wordt de dunne darm geprikkeld en daarmee geactiveerd om zijn werk goed te doen. Daarnaast zorgt veel structuur er voor dat de voedselmassa langzaam door het verteringsstelsel verplaatst waardoor er voldoende tijd is om alle bestanddelen goed af te breken.

 

Gras en voordroog kuil zijn vrij zacht en slap, de darmen worden daardoor veel minder geprikkeld dan door bijvoorbeeld droog hooi. Ik zou daarom aanraden over te stappen op hooi of wat stro bij gaan voeren. Stro bevat geen suiker en veel meer structuur dan voordroog kuil waardoor het een goede activerende werking heeft op de darmen. Let wel op dat je 2 weken de tijd moet nemen om langzaam tot maximaal de helft van jouw huidige ruwvoergift te gaan vervangen door stro. Voer ook altijd het voordroog kuil en stro tegelijk, je paard begint dan met het voordroog, dan kunnen de darmen rustig op gang komen en zijn voorbereid op het stro. Wanneer je het langzaam in 2 weken opbouwt en op deze manier voert, voorkom je een verstopping.
Nog een nadeel is dat voordroogkuil zuurder is dan hooi wat ook de darmflora negatief kan beïnvloeden. Heb je een idee hoe veel ruwvoer jouw paard krijgt? Zorg er voor dat hij minimaal 1,5% van zijn lichaamsgewicht aan ruwvoer eet op een dag. Dat is erg belangrijk voor een gezond en goed functionerend verteringsstelsel. Dat komt ongeveer neer op 2 kg voordroog kuil of 1,8 kg hooi per 100 kg lichaamsgewicht per dag.

 

Voorkom dat jouw ruin langer dan 4 uur niets te eten heeft. Gebeurt dat wel, verzuurt de maag en is het verteringsstelsel niet actief genoeg.

 

Giftige kruiden, planten, struiken en bomen kunnen uiteraard ook de darmflora flink verstoren! Heel goed dus om een keer je weiland te checken!

 

Een heleboel tips! Ik verwacht dat wanneer je hiermee aan de gang gaat je zeker verbetering zult zien en je wellicht het hele probleem kan oplossen! Ik hoor graag hoe het verder gaat en als je verder nog vragen hebt hoor ik van je!
Inge