Hoeveelheid ruwvoer

 

De hoeveelheid Fibra Premium die je jouw paard moet voeren is naast de hoeveelheid arbeid die je van jouw paard vraagt, afhankelijk van de soort en hoeveelheid ruwvoer die je jouw paard voert. Op deze pagina wordt uitgelegd hoe jij kan bepalen hoeveel ruwvoer jouw paard nou precies krijgt, want het gaat niet alleen om de kilo’s!

Om het voedingsadvies te bepalen is het belangrijk om te weten hoeveel ruwvoer jouw paard binnen krijgt. Dit bepaalt namelijk hoeveel vitaminen, mineralen en spoorelementen jouw paard al binnen krijgt uit het ruwvoer. Het droge stof percentage van ruwvoer is dat deel van het ruwvoer wat er over blijft wanneer je al het vocht er uit haalt en de nutriënten bevat. Als een paard onbeperkt ruwvoer mag eten neemt hij ongeveer 2% van zijn lichaamsgewicht aan droge stof op.

Stel jouw paard weegt 500 kg, is dat 10 kg drogestof op een dag.  In voordroog zit gemiddeld 65% droge stof, de rest is vocht. In hooi zit gemiddeld 85% drogestof. Dat betekend dat een paard op 1 dag bij “onbeperkt” aanbod ruim 15 kg voordroog of 12 kg hooi zal eten.

De minimale behoefte aan droge stof van een paard is ongeveer is 1,5% van het lichaamsgewicht, dat noemen we “beperkt”. Is een paard te dik? Dan kan tijdelijk een ondergrens van 1% van het lichaamsgewicht aan drogestof per dag worden aangehouden, hiervoor gebruiken wij de term “minimaal”.

Voor een paard is het gezond om onbeperkt ruwvoer tot zijn beschikking te hebben. Als eerste is dit goed voor het verteringsstelsel. Het verteringsstelsel is van nature al gewend om de gehele dag door ruwvoer te verwerken. Een gezond verteringsstelsel zorgt voor een betere weerstand en een gezonder paard. Daarnaast houdt het je paard bezig waardoor minder verveling ontstaat.

Met een weegklok kun je wegen hoeveel ruwvoer je aan jouw paard voert.

Stap 1
Weeg het ruwvoer wat jouw paard op 1 dag krijgt. Hiervoor kun je een unster of weegklok gebruiken. Heb je die niet? Gebruik dan en weegschaal, ga er en keer met en een keer zonder het ruwvoer op staan en bereken het verschil. Bereken hoeveel ruwvoer jouw paard per 100 kg lichaamsgewicht eet op een dag. Voer je 8 kg per dag en weegt jouw paard 400 kg? Dan voer je 2 kg per 100 kg lichaamsgewicht. Voor gras, lees dan verder onder het kopje “gras” onderaan deze pagina.

Balen hooi en voordroog, wat is gezonder ruwvoer voor een paard?

Stap 2
Bepaal welk soort ruwvoer het paard krijgt: gras, voordroog of hooi? Voordoor is verpakt in folie, hooi niet. Is het grof: stengelig en bevat het weinig kleur of is het fijn: bladrijk en heeft het veel kleur? Zit het er tussen in of vind je het lastig te bepalen? Ga dan uit van “gemiddeld”.

Stap 3
Kijk in de tabel in de kolom van jouw ruwvoer en kijk of jij onbeperkt, beperkt of minimaal ruwvoer voert.

Gras

Het gras wat een paard op een dag eet is natuurlijk niet te wegen. Daarom moeten er hier op een andere manier gekeken worden hoeveel gras een paard eet. Wanneer een paard onbeperkt gras kan eten, zou hij 2% van zijn lichaamsgewicht aan drogestof eten. Gras in paardenweilanden bevat gemiddeld een drogestof percentage van 22,8%, de rest is water. Per 100 kg zal een paard daarom een kleine 9 kg gras per dag eten. Een paard van 600 kg zou dus 54 kg gras (12 kg droge stof) per dag eten.

Natuurlijk moet het weiland dit wel op kunnen brengen. In een weiland van 10 bij 20 meter is het niet reëel te denken dat er voldoende gras groeit voor een paard van 600 kg. Een paard van 600 kg heeft ongeveer 0,4 ha nodig heeft om “onbeperkt” gras te eten. 0,4 ha is 4.000 m2.

Alleen in de maanden van ongeveer maart tot oktober (afhankelijk van het weer) kan het land die benodigde hoeveelheid gras opbrengen. In het najaar/de winter groeit het gras nauwelijks tot niet en heeft het een zeer lage voedingswaarde. Het vitaminen- en mineralenniveau daalt dan zo sterk dat het paard ander ruwvoer bijgevoerd moet krijgen.

Voor “beperkte” opname van gras gaat men uit van 1,5% van zijn lichaamsgewicht aan drogestof per 100 kg lichaamsgewicht per dag. Daarom geld dit wanneer een paard 500 m2 per 100 kg lichaamsgewicht tot zijn beschikking heeft.

De “minimale” hoeveelheid gras die een paard op moet nemen per dag wanneer er geen ander ruwvoer bijgevoerd wordt is 1% van zijn lichaamsgewicht aan droge stof. Dat is de helft van wat een paard onbeperkt zou opnemen. Het paard heeft dan 335 m2 per 100 kg lichaamsgewicht nodig.