Hoe is Fibra ontstaan?

Tijdens mijn studie, stages en werk in de paarden in binnen en buitenland heb ik veel gezien en geleerd over paardenvoer en paarden voeren. Echter zag ik overal dezelfde problemen en het viel mij op dat de producten op de paardenvoermarkt heel ver weg staan van wat een paard in de natuur eet. Hierdoor ontstond het idee om een paardenvoer te ontwikkelen wat het paard weer dichter bij zijn natuur brengt om op die manier een bijdrage te leveren aan gezondheid en welzijn van het paard.

 

Ruwvoer is de basis van een paardenrantsoen en lijkt uiteraard het meest op het rantsoen in de natuur. Daarom hebben we eerst gekeken wat wij in Nederland aan ruwvoer voeren en wat daar in zit. Hiervoor hebben we honderden ruwvoeranalyses voor op een rijtje gezet. Alle analyses waren afkomstig van ruwvoeders die aan paarden in Nederland gevoerd werden. We hebben onderscheid gemaakt in 7 verschillende soorten ruwvoer, namelijk: grof, gemiddeld en fijn hooi, grof, gemiddeld en fijn voordroog en gras.

 

Daarna hebben we gekeken naar wat een paard eigenlijk nodig heeft. Daaruit bleek dat ruwvoer helaas niet meer in alles kan voorzien wat een paard nodig heeft. Bepaalde nutriënten moeten daarom door aanvullend voer aangevuld worden. In 2012 kwamen Dr. Ir. David van Doorn en Dr. Henk Everts (Afd. Voeding, Faculteit Diergeneeskunde, Universiteit Utrecht) tot dezelfde conclusie: een paard op een rantsoen van enkel ruwvoer loopt tekorten op!

 

In de natuur had het paard veel meer variatie in het rantsoen dan wat ons huidige ruwvoer biedt. Daarnaast raakt onze bodem steeds meer uitgeput waardoor de nutritionele- of voedingswaarde van het ruwvoer steeds minder wordt.

 

Toen zijn wij gaan kijken met welke natuurlijke en voor paarden geschikte grondstoffen we deze benodigde nutriënten bij elkaar konden krijgen. Zo zijn we op de samenstelling van Fibra gekomen: Luzerne, timothee, spelt, maisvlokken, wortelstukjes, en lijnolie. Iedere grondstof zit in die vorm in Fibra dat het geschikt is voor het paard. Wil je meer lezen over de grondstoffen van Fibra, klik dan hier.

 

Omdat we niet alle benodigde gehalten nutriënten uit geschikte grondstoffen konden halen en omdat we er uiteraard voor moesten zorgen dat alle verhoudingen kloppen hebben we een vitamine, mineralenkorrel toegevoegd. Deze vult bepaalde vitaminen en mineralen aan die niet voldoende uit de grondstoffen van Fibra gehaald kunnen worden. Daarnaast zorgt het voor een juiste balans tussen de mineralen waarvan de meest bekende uiteraard de calcium – fosfor – magnesium is.

 

Wij zijn er van overtuigd dat het het beste is voor het paard om zo veel mogelijk nutriënten uit natuurlijke producten te laten komen en zo min mogelijk toe te voegen door middel van een premix of losse vitaminen of mineralen. Je kan dit vergelijken met een vitamine supplement voor mensen, het is gezonder om fruit en groente te eten dan een supplement te slikken.

 

Daarnaast heeft de structuur van Fibra en het grote volume nog meer gezondheidsvoordelen. Een paard doet hierdoor erg lang over de opname. Bezig zijn met eten is sowieso gezond voor een paard maar je kan je voorstellen dat er daardoor ook veel gekauwd wordt. Veel kauwen is uiteraard goed voor het gebit maar bevordert ook de speeksel productie. Dat zorgt weer voor een beter begin van de vertering maar speeksel helpt bij het behoud van een normale zuurgraad in de maag. De structuur en volume geeft veel prik voor de darmen welke de darmen activeren hun werk goed te doen. Een gezond verteringsstelsel zorgt voor een betere weerstand.

 

Zo is Fibra ontstaan en ondertussen uitgegroeid tot een enorm goed gewaardeerd merk. Het is geweldig om te zien dat Fibra in de praktijk ook daadwerkelijk haar doel waarmaakt. Wij zijn dan ook super trots op Fibra!

 

“Fibra, voeren uit respect voor de natuur van jouw paard!”